Assalammualaikum
Korang pernah makan tauhu bakar tak? Biasa korang makan kat mana? Pasar lambak, kedai makan, atau food court? Kuah apa? Kuah petis, kuah pedas ke dengan sambal kicap? Eh, kenapa macam lain je dengan tauhu bakar biasa?
Haaa. Sebenarnya, tauhu bakar ada macam- macam jenis. Macam-macam cara display. Ikut kedai. Kalau kedai up sikit, nak lain daripada yang lain, lainlah gayanya. Kalau kedai cokia-cokia, dapat yang biasa-biasa jelah.
Kalau kat JB, Tauhu Bakar Warung Saga paling femes dan sedap. Dengan harga dalam RM4/5, korang gerenti puas hati. Sebab tauhu bakar kat sini unik. Biasakan kita makan yang bakar, sini lain. Dorang goreng. Menarikkan?
Tauhu Bakar/Goreng Warung Saga JB.
Terletak kat hujung Jalan Mahmoodiah (jalan kubur tu) area-area HSAJB, depan Convent, memang antara tempat wajib singgah saya, ibu dan abah kalau dah ada kat kawasan ini.
Dan hari ini (ecewah), saya nak tunjukkanlah resepi Tauhu Bakar 10 minit saya. Memang mudah, cepat, dan sedap. Menu ini pun bolehlah kalau korang nak buat minum petang. Sesuai sangat uolls :)
Okay, jangan cakap banyak mari kita buat. Ayuh!
Apa yang kita perlukan:
6 keping tauhu putih
Segenggam taugeh (celur)
Kangkung (celur)
Timun (hiris nipis)
Sengkuang (hiris nipis/kasar terpulang)
Mangga muda (Hiris)
Kacang tanah (Kisar kasar)
Kuah:
Kicap masin
2 ulas bawang putih
15 batang cili padi (nak pedas lagi letak lebih)
Cara nak buat kuah sedap:Kicap masin
2 ulas bawang putih
15 batang cili padi (nak pedas lagi letak lebih)
Ambil cili padi, bawang putih yang dah siap basuh bersih-bersih blend sepenuh hati sampai gegar pale otak :P
Pastu taruk kicap masin kacau. Beres.
Pastu taruk kicap masin kacau. Beres.
Untuk tauhu:
First-first, korang mestilah basuh tauhu dulu. Toskan. Kalau tak tos nanti time goreng minyak letup-letup sebab ada air. Pastu goreng dalam minyak panas. Agak-agak dah tukar warna sikit tu angkat. Pastu potong kepada 4 bahagian. Tak nak potong pun tak pe. Sukati.
Next, korang ambil kangkung dengan taugeh celur sekali. Malaskan? Haha. Agak-agak dah layu sikit boleh angkat. Karang kalo lelama tak crunchy.
Akhir sekali (tengok senang sangatkan menunya), ambil pinggan susunkan tauhu korang, letak taugeh, kangkung, mangga, sengkuang, timun semua tu. Curah sambal kicap, tabur kacang tanah banyak-banyak makan. Pastu bawak pinggan duduk depan tv. Tu syiokk woo.
Susah ke? Takkan? Pejam mata pun dah boleh jadi. Hahaha.
Suasana dalam Warung Saga. Sangatlah sentimental ye uolls dengan sejarah malaya.
Alamat: 5, Jalan Mahmoodiah, Johor Bharu
Map: (SINI) Lebih specific.
GPS: 1.465533, 103.753075
Buka: 7AM- Tengah Malam
HALAL
Note: Warung Saga pun terkenal dengan Lontong Kering dia. Apa benda itu? Tengoklah.
Selamat menjamu selera kawan-kawan :D
Thanks baca =)
No comments:
Post a Comment